Schilderwerk dient regelmatig onderhouden te worden als u lang plezier wil hebben van de verflaag die u heeft aangebracht. Maar wanneer moet u kiezen voor een nieuwe laag en wanneer kunt u dit klusje nog wel even uitstellen? Het antwoord op deze vraag geven we u in dit artikel. We vertellen u niet alleen wanneer schilderen over het algemeen nodig is, maar ook hoe u kunt herkennen wanneer het schilderwerk weer gedaan moet worden. Met een aantal tests die u zelf kunt uitvoeren achterhalen we of uw schilderwerk weer toe is aan een onderhoudsbeurt.

 

Algemene regels schilderwerk

 

Om te achterhalen wanneer schilderen weer op het to-do lijstje mag, hebben we een aantal vuistregels opgesteld.

Bij buitenschilderwerk (schilderwerk aan de buitenzijde van uw woning/pand) geldt dat ongeveer eens in de vijf jaar de oppervlakten weer toe zijn aan een nieuwe laag verf. Stel dat uw schilderwerk op het zuiden of westen is gelegen dan is het vaak eerder aan onderhoud toe door de weersinvloeden en de zon. Verder verschilt het ook per verfsoort hoelang de levensduur is, waardoor het soms iets meer kan verschillen dan normaal. Denk hierbij aan verfsoorten zoals lak of beits.

 

Om te achterhalen wanneer schilderen weer nodig is aan uw binnenschilderwerk (schilderwerk in uw pand/woning) kunt u de volgende vuistregel gebruiken: Binnenschilderwerk is ongeveer eens per zeven jaar toe aan een onderhoudsbeurt. Deze vuistregel heeft als uitzondering oppervlakken die snel slijten zoals trappen waar veel over gelopen wordt.

 

De signalen voor een onderhoudsbeurt

Een aantal aanwijzingen of signalen die u kunt herkennen wanneer het schilderwerk toe is aan een nieuwe laag zijn de volgende:

  • Het schilderwerk lijkt blaasjes te hebben en/of scheurtjes. Dit begint vaak bij liggende oppervlakken zoals bijvoorbeeld een vensterbank.
  • Het schilderwerk is beschadigd, versleten of verkleurd.
  • Het schilderwerk hecht niet meer goed waardoor het schilderwerk kan gaan afgeven.

 

Test uw schilderwerk zelf

Er zijn verscheidene testjes die u zelf kunt doen om te achterhalen of het schilderwerk verpoedert, niet meer goed hecht of afgeeft.  De twee meest simpele testjes die u zelf kunt uitvoeren zijn de volgende:

  1. De poederproef: maak uw schilderwerk met een natte doek schoon. Zit er verfpoeder op de doek? Tijd voor onderhoud!
  2. De hechtproef: maak uw schilderwerk op een hoek of vensterbank schoon en druk een stukje plakband op de schone plek. Trek het plakband rustig los van het oppervlak en controleer of de verf met het plakband meetrekt. Is dit het geval, dan kunt u ons bellen.

Zoals u ziet is er veel voorwerk dat u zelf kunt uitvoeren voordat u Emmen Schilderwerken belt. Maar ook is het goed om in acht te nemen dat het per situatie kan verschillen. Twijfelt u, schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen en we geven u vrijblijvend advies.

Andere artikelen die u misschien interessant vindt