We kennen het allemaal wel. Zonder aanwijsbare reden zitten je ramen vol condens. Maar hoe komt dit? Waarop heeft condens invloed? En wat kun je eraan doen?
De oorzaak
De oorzaak van condens op ramen heeft te maken met grote temperatuurverschillen binnen en buiten. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol.
Door een koude buitenlucht kan het zijn dat de ramen aan de binnenkant beslaan. Wanneer het koude oppervlak van glas in contact komt met warme, vochtige lucht binnen, zal er een waterdamp kunnen ontstaan die zich afzet op de binnenkant van het glas. Dit noemen we condens!
Dit beslaan van de onderkant van de ramen noemen we in de volksmond condensvorming. Meestal wanneer dit gebeurt is het binnen een stuk warmer als buiten en daardoor zet zich vocht af op de binnenkant van de ramen.
Als de buitentemperaturen weer wat hoger zijn in de lente of het najaar zal de condens op ramen achterwege blijven.
Ventilatie
Condensvorming kan voorkomen worden door middel van het ventileren van de ruimte.
Dit kan dus al gebeuren door bijvoorbeeld een raam – indien die mogelijkheid er is – op een kier te zetten en op die manier de ruimte continu te ventileren.
In veel gevallen is het toepassen van ventilatieroosters aan de bovenkant van het glas een prima oplossing om dit probleem te voorkomen.
Ventilatieroosters kunnen gemakkelijk worden gemonteerd en geïnstalleerd op dubbel glas, hr glas en triple glas. Het is zelfs mogelijk om dit soort beluchting toe te passen op enkel glas, alleen is dit niet heel gebruikelijk.
Waarom moet je dit voorkomen?
Teveel condensvorming, die bovendien lang aanwezig blijft kan voor problemen zorgen. Schimmel is een vaak voorkomend probleem na verloop van tijd als er zich vaak condens op de ramen bevindt.
Als er niet of matig wordt geventileerd in een ruimte kan er dus gemakkelijk schimmelvorming ontstaan en schimmel is zoals bewezen slecht voor de gezondheid op lange termijn.
Dubbelglas
Condens op dubbel glas – meestal de binnenkant – is dus niet erg. Het wordt wel een probleem als het vocht in of tussen de glasplaten van het dubbel glas wordt geconstateerd. In dat geval is er in feite sprake van een lekkage van het dubbel glas.
Als er zich daadwerkelijk vocht tussen de glasplaten bevindt is vervanging van het dubbel glas nodig. Het glas is lek en heeft dus ook geen isolerende werking meer. Met name bij kouder weer kan een lekkage goed geconstateerd worden door condensvorming tussen de platen.
Dus, conclusie?
- Condens op de ramen is simpel op te lossen door goed te ventileren
- Als er zich vocht tussen de glasplaten bevindt bij dubbele beglazing is het glas lek
- Condensvorming dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Dit wordt gedaan door middel van ventilatie met open ramen of ventilatieroosters
- Het vermijden van condens op ramen voorkomt schimmelvorming en dus ook gezondheidsrisico’s